Maak een ‘Ta-daa lijstje’ in plaats van een ‘To-do lijstje’

Tsjonge wat was het met Hemelvaart en afgelopen weekend heerlijk weer. Veel mensen zijn erop uit getrokken, naar buiten, genieten van de natuur, het water, de zon.  Eenmaal terug aan het werk merkte ik dat er weer veel op me af kwam. Op één of andere manier is het in deze tijd van het jaar altijd wat drukker dan anders. Op het werk wil je nog allerlei klussen afronden voordat de vakantie-periode begint,  de normale huishoudelijke dingen gaan gewoon door en de tuin moet onderhouden worden. Naast alle noodzakelijke werkzaamheden liggen er ook nog allerlei leuke uitstapjes en feestjes in het verschiet met als gevolg dat mijn ‘To-do lijstje’ behoorlijk lang aan het worden is.

Ik ben een echt lijstjes-mens. Mijn gezinsleden lachen mij er wel eens om uit maar het geeft mij houvast en structuur. Aan de andere kant kan het me ook wel eens stress geven. Sommige dingen lijken maar niet van het lijstje af te komen… Dat bracht me op het idee om de tip van David Allen (schrijver van het boek ‘Getting things done’) eens uit te proberen; het maken van een Ta-daaa lijstje!
Een Ta-daaa lijst is leuk! Ik schrijf niet op wat ik nog wil doen. Nee, ik schrijf juist op wat ik al wél heb gedaan! Mijn tips voor jou:

  • Een To-do lijstje kan nog steeds handig zijn, op die manier hoef je je er in ieder geval niet druk om te maken dat je iets vergeet. Minder stress dus.
  • Maak echter ook een Ta-daa lijstje. Daar zet je de dingen op die je hebt gedaan. Een Ta-daa!-lijst is een geweldige manier om jezelf een compliment te geven. Meer energie!
  • Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je Ta-daa lijst 1 keer per dag bij te werken, maar het is effectiever om dat vaker te doen. Eén compliment geeft korte tijd een positief gevoel. Geef je jezelf steeds complimenten dan kan er een omslag plaatsvinden bij jezelf.  Het feit dat je steeds aandacht geeft aan het positieve, kan verrassende resultaten hebben. Onderzoek laat zelfs zien dat positiviteit zorgt voor een betere gezondheid en dat je gemakkelijker problemen op kunt lossen.
  • Bekijk je groeiende Ta-daaa lijst iedere dag met aandacht en wees trots op je zelf.


Ta-daaa!

Wil je nog meer goede tips ontvangen om minder stress te hebben en je beter te voelen? Schrijf je dan in voor de cursus (Vitali) Tijd voor jezelf!

Eline Wassink
Coach en Trainer bij Zinergie

 

 

Reageer