Als je iets doet met je handen, maak je je hoofd leeg

 

Het maakt niet uit of je het gras gaat maaien, gaat klussen, koken of schilderen.    Als je het met volle overgave en volledige aandacht doet, word je er beter van.

Zit je hoofd vaak vol piekergedachten, herhaal je eindeloos voor jezelf welke deadlines er nog gehaald moeten worden en wat er allemaal in de vakantiekoffer moet? Dan is het heerlijk om je hoofd even lekker leeg te maken.

Vaak is het voor de vakantieperiode erg druk, de meeste mensen zijn dan ook geneigd om in hun schaarse vrije tijd lamlendig voor de televisie te hangen of ‘even’ op Facebook te gaan. Je doet er echter beter aan om iets te gaan doen met je handen, iets waar je met je aandacht helemaal bij moet zijn.

Een vriendin begint in stresssituaties houten beelden te maken. Een andere breit erop los, aan de lengte van de sjaals kan ik zien hoe groot de druk was. Een vriend gaat lopen, eindeloos ver als het moet. ‘Iets doen’ brengt rust, jaagt de stress weg. De kern van de aanpak is: met je hoofd bij het hier en nu blijven, niet gaan piekeren over wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. Het gedachtenmolentje stopzetten.

Stress kan je energie geven. Het kan een adrenalinestoot zijn die je aanzet om die deadline te halen, om nog net even door te gaan tot de volledige verhuizing geregeld is, om overeind te blijven tijdens grote tegenslagen en kleine rampen. Stress kan ook vernietigend zijn. Het veroorzaakt hartaanvallen en haaruitval (met een vertraging van drie maanden trouwens). Het knaagt aan je immuunsysteem, verhindert je te slapen en werkt uiteindelijk contraproductief. En wat nog het ergst is: stressen over stress. Uit een onderzoek bleek dat mensen die zeggen dat stress een negatieve impact heeft op hun gezondheid, twee keer zoveel kans lopen op een hartaanval als mensen die de impact van stress lager inschatten (ongeacht hoeveel druk ze in de realiteit echt ervaren). De grootste stress komt van het piekeren over stress, dan ben je twee keer de pineut.

Meditatie is een uitstekende manier om stress te lijf te gaan. Kun je de discipline en het geduld daarvoor niet opbrengen, kies dan een activiteit die je leuk vindt om te doen en die je ook gemakkelijk in kunt passen in je dagelijkse routine.

Persoonlijk vind ik het heerlijk om een beetje in de tuin te rommelen; wieden, snoeien, opbinden, vegen, maaien. Dat soort werk. In plaats van eens in de paar weken de hele tuin te willen doen, bevalt het mij beter om iedere dag eventjes door m’n tuin te gaan. Een kwartiertje tot een half uurtje iedere dag geeft mij ontspanning en zorgt niet alleen voor een opgeruimd hoofd maar ook voor een opgeruimde tuin.

Wat vind jij een ontspannende activiteit? Laat je reactie hieronder achter.

Wil je nog meer tips ontvangen om minder stress te hebben en je beter te voelen?
Schrijf je dan in voor de cursus (Vitali) Tijd voor jezelf! Klik op de link voor meer informatie.

Eline Wassink

Coach en Trainer bij Zinergie

 

 

Reageer