Een virtueel sleeritje helpt tegen stress

Een virtueel sleeritje helpt tegen stress tijdens de kerstaankopen

Just hear those sleigh bells jingle-ing, ring-ting tingle-ing, too,
Come on, it’s lovely weather for a sleigh ride together with you.

Wie kent het liedje niet, en zeg nou zelf, eigenlijk willen we allemaal wel eens zo’n romantisch ritje maken in een besneeuwd landschap. De realiteit is echter dat het met de kerst waarschijnlijk 10 graden wordt. In plaats van ons te wanen in een ring-tingelende arrenslee, sjouwen we door overvolle winkelcentra waar iedereen nog op zoek is naar de perfecte feestoutfit of een leuk cadeau voor onder de kerstboom. De keerzijde van die gezellige december winkelmaand is de grote mensenmassa die we met z’n allen moeten trotseren en de talloze keuzes die we moeten maken. Daar krijgen we stress van.

Virtueel sleeritje

Een recente studie aan de Vrije Universiteit Brussel toont aan dat een sleeritje in Virtual Reality stress vermindert. In het kader van het onderzoek werden shoppers in drukke winkelcentra uitgenodigd voor een virtueel sleeritje door een besneeuwd en feeëriek kerstlandschap (bekijk de video hier). De stress door de drukte en aankoopkeuzes tijdens de kerstperiode kan worden verminderd door virtual reality. Bij een vergelijking tussen gewone winkelbezoekers en zij die de virtuele sleerit maakten, bleek dat de gebruikers van Virtual Reality de sleerit als een tijdelijke ‘ontsnapping’ aan de drukte en stress rondom hen ervoeren. Dit zorgt ervoor dat zij positiever ingesteld zijn en zich meer tevreden voelen.

Dit verbaast mij niet. We weten al heel lang dat je geest geen verschil maakt tussen een ervaring die werkelijk  plaatsvindt of een ervaring die alleen in je gedachten bestaat. En dat is geweldig nieuws want op die manier kun je op ieder gewenst moment zelf een situatie oproepen (visualiseren) die voor jou heel rustgevend is. Voel je je gestrest? Sluit je ogen en doe alsof je weer op dat heerlijke Spaanse strand ligt, beeld je in dat je op de top van de berg staat die je hebt beklommen of knuffel met je geliefde. Het maakt niet uit welke ervaring jij weer oproept, zo lang het maar iets is waar jij je goed en ontspannen bij voelde.

Met de drukke feestdagen voor de deur wens ik je toe dat je af en toe een momentje voor jezelf neemt, je ogen dicht doet en je eigen feestje bouwt. In gedachten dan, want de echte feestjes, die vier je met elkaar.

Eline

Reageer