Presentatie over meditatie

Collage bloemen en vogels paarsOp woensdag 24 februari om 20.00 uur geef ik een presentatie over meditatie aan Pandora, een vrouwengroep van de Protestantse gemeente Dongen en Rijen.

Meditatie verwijst naar een wijd spectrum van geestelijke oefeningen. Het woord komt van het Latijnse woord meditatio, dat op zijn beurt afgeleid is van het werkwoord “meditari” dat nadenken, overdenken betekent. Meditatie kun je zien als een manier om tot rust te komen, tot verstilling. Meditatie kan ook helpen dichter bij de bronnen van het bestaan te komen en te ervaren waar het je uiteindelijk om te doen is. Om in harmonie te komen met jezelf, met de schepping en met God. Om je steeds meer verbonden te voelen met wat van blijvende waarde is. Mediteren doen mensen al spontaan wanneer ze aandachtig aanwezig zijn voor al wat zich aandient.

Meditatie heeft een lange traditie in de Christelijke spiritualiteit. Denk maar aan de kloosters waar tot wel 7 keer per dag tijd wordt genomen voor vieringen waarin stilte, gebed en Bijbel lezen een centrale rol hebben. Dat zijn allemaal vormen van meditatie.

Tegenwoordig klinkt meditatie veel mensen in een kerkelijke omgeving wat vreemd in de oren maar eigenlijk hebben we er allemaal al ervaring mee. Mediteren is stil worden, van buiten maar vooral ook van binnen. Mediteren is ontvankelijk worden, je te durven laten raken.

Tijdens de presentatie zal ik iets vertellen over de vormen van meditatie in verschillende religies. Daarnaast krijg je tips hoe je kunt beginnen met mediteren, als je dat nog niet doet. Tenslotte staan er ook een paar oefeningen op het programma.

Ben je geïnteresseerd (en vrouw )? Weet dan dat je op 24 februari welkom bent in ‘De Ontmoeting’, Kerkstraat 52N, 5101 BD Dongen. Aanvang 20.00 uur.

Eline Wassink

Reageer