Lig jij straks uitgeteld onder de kerstboom?

Kerststress1

 

Wordt de feestmaand je nu al te veel?

Loop je al op je tandvlees omdat je afgelopen weekend op het laatste moment surprises in elkaar hebt moeten knutselen of gedichten hebt moeten schrijven? Even bijkomen is er niet bij want die ouwe heer uit Finland komt er al weer aan.

Kerst betekent dat het vaak extra druk is op het werk. Tempo-Team heeft dit laten onderzoeken en het blijkt dat zowel werkgevers (58%) als werknemers (45%) het drukker hebben dan gewoonlijk. Vooral werkgevers hebben echt last van kerststress. 45% ervaart grote spanning in de kerstperiode. Van de werknemers heeft maar een kwart hier last van. Reden van de kerststress is vooral te veel werk. Ook de vrije dagen die collega’s opnemen zorgen voor stress.

Jammer toch dat Kerst, het gezelligheidsfeest bij uitstek, is verworden tot een stressvolle tijd. Gewoon gezellig samenzijn en plezier hebben met je familie en vrienden is er voor veel mensen niet bij. We moeten de juiste kerstoutfit aan hebben, het kerstdiner is een heidens karwei en natuurlijk wordt alles uit de kast (lees van zolder) gehaald om het huis in kerstsfeer te brengen.

Wat kun je doen ter verlichting van de kerststress op het werk?

  • Schuif het werk dat niet absoluut noodzakelijk is, door naar een minder drukke periode.
  • Kijk goed naar de verdeling van vrije dagen. Zet eventueel extra mensen in.
  • Zorg voor kerstsfeer op het werk. In een vrolijke omgeving presteren mensen beter.
  • Leg de lat niet te hoog, stel je verwachtingen bij.
  • Merk je dat een collega gestrest is? Vraag er eens naar. Soms is een luisterend oor al genoeg. Gedeelde smart is immers halve smart.
  • Neem tijd voor jezelf, ook al is het druk op je werk,!! Dat geldt overigens niet alleen voor de dagen in aanloop naar de kerst maar ook voor de kerstdagen zelf. Natuurlijk heb je de (verplichte) familiebezoeken, maar zorg ervoor dat je ook dingen doet waar je energie van krijgt. Wil je bijvoorbeeld niet de hele dag met je (schoon)familie doorbrengen? Kom dan niet te vroeg. Schuif alleen aan voor het diner en niet voor de lunch. Of knijp er, eventueel met je geliefde, even tussenuit om een wandeling te maken in de buitenlucht.
  • Schud alle kerstverplichtingen van je af. Laat je niet te veel leiden door wat er van je verwacht wordt, maar doe ook dingen die je zelf leuk vindt.

Ik wens je stressvrije dagen in aanloop naar kerst!

Reageer